Jakie drożdże i dodatki winiarskie są...
Czego potrzebujemy, żeby wyprodukować wino w domu? Przede wszystkim owoców. Tradycyjnie wina produkowano wyłącznie z winogron, ale dziś...
Czego potrzebujemy, żeby wyprodukować wino w domu? Przede wszystkim owoców. Tradycyjnie wina produkowano wyłącznie z winogron, ale dziś...
Tradycyjnie wina przechowywane były w dębowych beczkach. Dzięki temu wilgotne drewno miało poważny wpływ na ostateczny smak i aromat wina...
Co stanowi o sukcesie pracy winiarza? Na t, czy wyprodukujemy dobre wino składa się przede wszystkim dobór odpowiednich owoców, bo to one są...
Wermut to rodzaj wina, które swój specyficzny smak zawdzięcza dodatkom. Może by słodzone cukrem lub karmelem, jednak charakterystyczny posmak...
Enzymy winiarskie to temat kontrowersyjny, który dzieli winiarzy. Tradycyjna szkoła winiarska przyjmowała, ze im mniej dodatków, tym lepiej...
Jak powstaje wino? Mówiąc najprościej potrzebujemy świeżo wytłoczonego soku z owoców (w wersji najbardziej klasycznej są to oczywiście...
Taniny, czyli inaczej garbniki to substancje, bez których trudno wyobrazić sobie wino. Z chemicznego punktu widzenia są to substancje organiczne...
Odkwaszanie i dokwaszanie wina to jeden z procesów, który jest bardzo ważny dla ostatecznego smaku tego trunku. Aby smak wina był odpowiednio...