single

Jak przyrządzić domowy wermut?

Wermut to rodzaj wina, które swój specyficzny smak zawdzięcza dodatkom. Może by słodzone cukrem lub karmelem, jednak charakterystyczny posmak wermutów to przede wszystkim zasługa dodatków ziołowych. Zwykle jest to piołun, od którego zresztą pochodzi nazwa trunku (po niemiecku zioło to nazywa się właśnie wermut). Kto woli mniej gorzki i wytrawny smak może wybrać wermut z dodatkiem szałwii i kolendry. Popularne są też wermuty o wyraźnie korzennym aromacie, który zawdzięczają dodatkowi goździków i gałki muszkatołowej. Choć bazą wermutu jest wino, niektórzy twórcy wzmacniają trunek dodając do niego alkohol.

Wermuty dzielą się na trzy kategorie: gorzkie, wytrawne i słodkie.

Jak zrobić wermut w domu?
W domu można wyprodukować właściwie każdy rodzaj wina, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by z naszej domowej manufaktury wyszedł też wermut. Wymaga to jednak zakupienia odpowiednich dodatków, które nadadzą trunkowi charakterystyczny ziołowy posmak. Wielu winiarzy eksperymentuje, tworząc własne kompozycje do aromatyzowania wermutu, by uzyskać dokładnie taki smak, jaki zaplanowali. Na początku warto jednak skorzystać z gotowej mieszanki, w której zioła są odpowiednio zbilansowane, co gwarantuje dobrze zrównoważony smak wermutu.

Jak używać ziół, by otrzymać wermut. Jest kilka sposobów. Mieszankę ziołową można dodać do fermentującego wina na samym początku. Wówczas zioła są odcedzane podczas pierwszego obciągu, a dalszej obróbce podlega wino już nasycone aromatami.
Druga metoda polega na dodaniu ziół do już gotowego wina. Mieszanka ziołowa powinna pozostać w trunku od trzech do siedmiu dni. Warto pamiętać, ze im dłużej zioła są zanurzone w winie, tym mocniejszy będzie ziołowy posmak i aromat, dlatego stosując tę metodę, należy codziennie sprawdzać smak wina, by podjąć decyzję o odcedzeniu mieszanki w odpowiednim momencie.
Trzecia metoda produkcji domowego wermutu opiera się na ziołowo – winnej esencji. Aby ją przygotować, dodajemy mieszankę ziół do półlitrowej butelki wypełnionej winem i pozostawiamy na czas od pięciu do siedmiu dni. Po tym czasie odcedzamy zioła. Uzyskujemy wówczas bardzo mocno aromatyzowaną i nasyconą smakiem ziół esencję, której możemy użyć do aromatyzowania pozostałego wina. Należy dozować ją ostrożnie, kontrolując uzyskany smak.

Na końcowym etapie wermut można też dosłodzić, jeśli wydaje nam się zbyt gorzki. Cukier nie jest niezbędnym składnikiem tego trunku, ale nie wszyscy preferują czysto wytrawne lub gorzkie wermuty. Ważne, by dosładzać ostrożnie, sprawdzając smak, bo nadmiar słodyczy może skutecznie zepsuć efekt pracy winiarza.

Na efekt końcowy wpływa też dodanie do fermentującego wina innego alkoholu. W przypadku wermutów często jest to brandy, choć używa się też czystego spirytusu. Uwaga: alkohol dodajemy wcześniej, niż mieszankę ziołową.