single

Czym jest i do czego służy pożywka winiarska?

Jak powstaje wino? Mówiąc najprościej potrzebujemy świeżo wytłoczonego soku z owoców (w wersji najbardziej klasycznej są to oczywiście winogrona), który poddajemy procesowi fermentacji, a następnie obciągowi do innego naczynia. Butelkowanie jest ostatnim etapem produkcji trunku.

Zatrzymajmy się jednak przy fermentacji. Aby do niej doszło niezbędne są drożdże. Tradycyjnie do moszczu – jak nazywany jest wytłoczony z owoców sok używany do produkcji wina – dodawano po prostu drożdże winiarskie. Aby doszło do fermentacji etanolowej drożdże potrzebują przede wszystkim cukrów, ale też takich związków jak azot czy fosfor oraz witamin. Jeśli któregoś z tych składników brakuje, fermentacja nie przebiega prawidłowo.

Skąd mogą brać się braki utrudniające fermentację? Zdarza się, że owoce rosnące w naszym klimacie nie zawierają wystarczająco dużo tych substancji. Często też winiarze z różnych względów rozcieńczają moszcz, co sprzyja niedoborowi związków azotu. We wszystkich tych sytuacjach przydaje się pożywka winiarska. Jej dodanie sprawia, że proces fermentacji przebiega prawidłowo.

Czym jest pożywka winiarska?
Jest to pożywka mineralna. Jej skład może być zróżnicowany. W wariancie najprostszym zawiera fosforan diamonowy, często jest wzbogacana witaminą B. Niektóre z pożywek dostępnych na rynku zawierają też preparaty ścian komórkowych drożdży.
W sklepach winiarskich dostaniemy też preparaty, które stanowią połączenie drożdży oraz pożywki winiarskiej. Jednym z nich jest Aromatic wine complex. To produkt, w skład którego wchodzą drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, pożywka oraz enzym pektolityczny. Tego rodzaju produkty dodaje się do nastawu bez konieczności stosowania matki drożdżowej. Jedno opakowanie pozwala na wyprodukowanie od dwudziestu pięciu do pięćdziesięciu litrów wina, zależnie od rodzaju owoców i stosowanego przepisu.

Co daje pożywka winiarska?
Sprawia, że droższe szybko się namnażają
Przyspiesza rozpoczęcie procesu fermentacji alkoholowej
Gwarantuje pełne odfermentowanie
Daje dużą wydajność alkoholu
Pozytywnie wpływa na aromat wina

Jak stosuje się pożywkę winiarską?
Pożywkę winiarską dodaje się do moszczu na etapie tzw. nastawu, a więc w początkowej fazie produkcji wina. Zwykle sprawia ona, że proces fermentacji alkoholowej rusza już po dwudziestu czterech godzinach.

Warto pamiętać, że fermentacja alkoholowa to najważniejszy etap produkcji wina i od jego prawidłowego przebiegu zależy w dużym stopniu efekt końcowy. Fermentacja alkoholowa nie tylko nadaje winu mc, ale ma też decydujący wpływ na jego smak i aromat. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzoną pożywkę winiarską, by uzyskać domowe wino najwyższej jakości i uniknąć przykrych niespodzianek, które trudno jest później naprawić.