Drożdże w produkcji wina - dlaczego są tak ważne?
Drożdże są niezbędnym składnikiem w produkcji wina. To dzięki nim zachodzi proces fermentacji, który przekształca sok wyciśnięty z owoców w alkoholowy trunek. Jednak nie każde drożdże nadają się do produkcji wina. Najczęściej używane są szczepy grzybów należących do gatunku Saccharomyces cerevisiae. W zależności od tego, jaki typ drożdży wykorzystamy, uzyskamy inny rodzaj wina. Dlatego ważne jest, aby starannie wybierać drożdże winiarskie. Oto kilka produktów zasługujących na uwagę.
Aromatic wine complex to kompleksowa mieszanka winiarska, która pozwoli wyprodukować wino w warunkach domowych. W jej skład wchodzą drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania tzw. matki drożdżowej. Mieszanka jest też wzbogacona o pożywkę winiarską, która przyspiesza procesy fermentacji oraz sprawia, że praca drożdży jest wydajniejsza. Dzięki dodatkowi enzym pektolitycznego owoce uwalniają maksimum soków i składników niezbędnych, by uzyskać pyszne wino o odpowiedniej barwie i aromacie.
Drożdże aktywne BRENDOX to produkt francuski przeznaczony do produkcji win czerwonych. Po użyciu drożdży aktywnych uzyskamy świeże wino owocowe. Saszetka zawiera drożdże Saccharomyces cerevisiae. Nie jest wzbogacona pożywką winiarską, więc jeśli chcemy jej użyć, musimy ją kupić oddzielnie.
Drożdże aktywne BERGURION to produkt służący do produkcji lekkich owocowych win czerwonych oraz różowych. Jedno opakowanie wystarcza do przygotowania 25-30 litrów wina. Uwaga: produkt nie zawiera pożywki winiarskiej, należy dokupić ją osobno.
Drożdże aktywne CYDR to francuski produkt najwyższej klasy służący do fermentacji jabłecznika. Zawiera drożdże Saccharomyces cerevisiae gwarantujące uzyskanie napoju o wysokiej klarowności i nasyconym smaku. Do produktu nie jest dodana pożywka winiarska, więc należy dokupić ją osobno.
Drożdże aktywne MADRAS to wysokiej klasy produkt przeznaczony do domowej produkcji wina. Jeno opakowanie pozwala na przygotowanie 25 litrów trunku.
Drożdże aktywne JERRY to francuski produkt winiarski przeznaczony do produkcji win białych. Po użyciu tych drożdży w procesie fermentacji uzyskamy wino mocne i ciężkie. Drożdże mogą być użyte do produkcji zarówno win wytrawnych i półwytrawnych, jak i słodkich. Produkt nie zawiera pożywki winiarskiej, należy dokupić ją osobno.
Drożdże aktywne PORTERO to drożdże francuskie Saccharomyces cerevisiae. To świetny wybór, jeśli chcemy wyprodukować wino białe słodkie lub półsłodkie. Efektem fermentacji będzie trunek ciężki i o dużej mocy. Jedno opakowanie pozwala na wyprodukowanie od 25 do 30 litrów wina. Do drożdży należy dokupić pożywkę winiarską, która przyspieszy proces fermentacji i zwiększy jego wydajność.
Drożdże aktywne STEINRHEIN to wyselekcjonowane francuskie drożdże Saccharomyces cerevisiae. Są przeznaczone do produkcji lekkich i świeżych win różowych oraz białych. Z jednego opakowania uzyskamy od 25 do 30 litrów wina. Niezbędne jest dokupienie pożywki winiarskiej.