Czego potrzebujemy do produkcji wina? Część III
Co jest potrzebne, by wyprodukować wino w domu? Choć najważniejsze są dobrze dobrane owoce i receptura, która zwykle jest sekretem każdego winiarza, niezbędne będzie też zakupienie kilku urządzeń i akcesoriów. Domowa produkcja wina oczywiście wymaga zdecydowanie mniej niż przemysłowa, jednak trudno ją sobie wyobrazić choćby bez gąsiorów do fermentacji, czy odpowiednich urządzeń do nalewania wina i butelkowania trunku. Część akcesoriów ułatwia produkcję wina lub sprawia, że zabutelkowany trunek lepiej się prezentuje.
Poniżej prezentujemy kilka rzeczy, które powinny znaleźć się na liście zakupów każdego domowego winiarza.
Lak do butelek nakładany jest na korek po zabutelkowaniu wina. To nieco czasochłonny proces, bo lak trzeba pokruszyć i podgrzać w garnuszku przed aplikacją. Warto jednak zainwestować czas w tę procedurę, bo lak pełni dwie funkcje: po pierwsze dodatkowo zabezpiecza korek, dzięki czemu butelka jest szczelniej zamknięta i trunek nie ulega ultenienianiu. Po drugie wygląda bardziej aestetycznie niż kapturki termokurczliwe, a tak zapakowane wino jest dopracowane w detalach.
Przewody i wężyki są niezbędne w produkcji wina. Służą do ściągania cieczy z balona. Silikonowe przewody są miękkie i elastyczne, łatwo zadbać o ich higienę. Co ważne, co one przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi.
Prasy to niezbędny element wyposażenia każdego winiarza. Zanim nastawimy wino, musimy poddać owoce odpowiedniej obróbce – prasa służy do wytłaczania z nich soku. Co ważne, w przeciwieństwie. Do mikserów, nie rozgniata owoców na gładką papkę, co przy produkcji wina nie jest wskazane, bo utrudnia uzyskanie odpowiedniego smaku i klarowności trunku. Warto też pamiętać, że przed użyciem prasy warto wstępnie rozdrobnić owoce. W uzyskaniu dużej ilości soku pomaga też wcześniejsze użycie środka enzymatycznego na przykład pektolazy.
Pożywka winiarska nie należy do niezbędnego wyposażenia, ale warto się w nią zaopatrzyć. Do czego służy? Sprawia, że praca drożdży jest szybsza i bardziej efektywna. Najlepiej sprawdza się uniwersalna pożywka winiarska z wysoką zawartością witaminy B.
Środki klarujące są bardzo przydatne podczas produkcji domowego wina. W końcu nic tak nie psuje efektu końcowego jak zmętnienie trunku. Oczywiście jest wiele sposobów na klarowanie wina. Tradycyjnie dodawało się np. osobno przygotowane gorzkie wino z jarzębiny do nastawu. Można też użyć węgla. Zdecydowanie prostszą metodą jest jednak skorzystanie z profesjonalnego środka klarującego takiego jak Superklar. Wystarczą dwadzieścia cztery godziny, by pozbyć się zmętnienia i uzyskać czysty, klarowny trunek. Co ważne, środek klarujący w żaden sposób nie wpływa na smak wina i jego bukiet zapachowy.