single

Czego potrzebujemy do produkcji wina? Część I

Domowa produkcja wina to hobby, które cieszy się coraz większą popularnością. Pasjonaci enologii tworzą niekiedy mini manufaktury, które pozwalają im uzyskać perfekcyjny smak domowego wina. A ten zawsze jest niespodzianką, dlatego produkcja wina daje tyle ekscytacji i satysfakcji, gdy uda się uzyskać pożądany efekt.

Czego potrzebujemy, jeśli chcemy wyprodukować własne wino? Oto przegląd akcesoriów przydatnych do stworzenia domowego trunku.

Kapturki termokurczliwe może nie są produktem pierwszej potrzeby, ale pozwalają odpowiednio zabezpieczyć wino. Do czego służą? Po zakorkowaniu butelki nakładamy kapturek, który szczelnie do niej przylega, sprawiając, że zamknięcie jest hermetyczne, co w przypadku wina jest bardzo ważne. Zabezpieczają też korek przed wysychaniem. Nie bez znaczenia jest też aspekt estetyczny – kapturki termokurczliwe sprawiają, że wino wygląda na profesjonalnie zabutelkowane.

Korki to niezbędnik każdego winiarza. Trunek po zabutelkowaniu wymaga odpowiedniego zamknięcia. Klasyczne korki wykonywane są z naturalnego materiału. – kory dębu korkowego. To klasyka, która nie bez powodu nie wychodzi z mody – najskuteczniej zamyka butelkę z winem i na długo. Jest to jednak wariant najdroższy. Korkom naturalnym nie ustępują korki syntetyczne, choć koneserzy ich stosowanie uważają za barbarzyństwo. Jeśli jednak nie będziemy kierowali się przesądami tylko spojrzymy na sprawę rzeczowo, to korki syntetyczne są znakomitym rozwiązaniem i dodatkowo zapobiegają tzw. chorobie korkowej wina.

Lejki to prosty element, bez którego jednak trudno wyobrazić sobie warsztat winiarza. Są niezbędne nie tylko na etapie nalewania gotowego już wina do butelek. Przydaję się też podczas filtrowania czy dodawania cukru. Pozwalają precyzyjnie dozować i nie brudzić brzegu naczynia.

Szklane kulki to dla laika najbardziej tajemniczy element winiarskiej manufaktury. Do czego mogą służyć? Wbrew pozorom wyjaśnienie tajemnicy jest bardzo proste – w winiarstwie bardzo istotne jest, by naczynia były szczelnie wypełnione, aby nie pozostawało w nich powietrze. Ponieważ nie zawsze udaje się balon z winem po pierwszym odciągu wypełnić pod korek, dodaje się szklane kulki, które zwiększają objętość płynu. 45 szklanych kulek pozwala dodać 0,1 litra objętości.

Dysza do płukania butelek to urządzenie niezbędne na ostatnim etapie kreowania wina. Butelki, w jakich umieścimy nasz trunek muszą być idealnie czyste. Odpowiedni poziom higieny, od którego zależy przecież sukces naszej produkcji zapewnia właśnie dysza do mycia butelek, która daje silny strumień wody pozwalający dokładnie wyczyścić wnętrze butelki.
Oczywiście to tylko część przydatnych akcesoriów, które sprawią, że domowa produkcja wina będzie łatwa, przyjemna i przyniesie nam liczne butelki pysznego trunku.